Tato stránka má omezenou podporu pro váš prohlížeč. Doporučujeme přejít na Edge, Chrome, Safari nebo Firefox.

Využijte dopravu zdarma pro objednávky nad 49 USD.

Zen and the art of healing

Zen a umění léčit

Jessie byla nadšená, že konečně budou mít své děti na prázdniny doma. Její syn Jeremey, druhák na NYU, právě dorazil a její dcera Amy, studentka medicíny na Temple University ve Philadelphii, se večer předtím vrátila domů. Když Jessie vařila v kuchyni, nadšená, že začne oslavovat svátek, zaslechla, jak si její děti povídají. A to, co říkali, bylo všechno, jen ne veselé.
Její děti litovaly toho, jak se děsily být doma, protože máma byla vždycky tak vystresovaná a nervózní. Porovnávali válečné příběhy o minulosti Vánoc a svěřili se, že by raději zůstali ve škole.

Když to Jessie slyšel, rozbušilo se mu srdce.

Mohly její úzkosti odstrčit její děti? Obávala se, že její mozek plný stresu mohl mít i další negativní dopady na její rodinu. Jessie byla vždy máma, která otáčela několika talíři ve vzduchu. Vedla vlastní malý podnik, navštěvovala schůzky PTA, pomáhala dětem s domácími úkoly, bavila manželovy kolegy, cvičila každý den a to vše dělala s úsměvem. Jessie skutečně věřila, že maska ​​funguje a že nikdo jiný necítil ten vroucí kotel stresu, který se v ní každý den hromadil, ovlivňoval její náladu, vyvolával migrény a držel ji v noci vzhůru. Ale teď věděla, že fasáda už nefunguje – nebo možná nikdy nefungovala.
Tehdy se svěřila Martě, kamarádce, která praktikovala všímavou meditaci, a zeptala se jí, jestli má nějakou radu.

Odpovědi, které jí dala, byly jednoduché: hudba a meditace.

Jessie přemýšlela, jak tak jednoduché věci vlastně mohou změnit její život. Martha vysvětlila, jak může poslech hudby při praktikování meditace pozitivně ovlivnit život snížením stresu, zlepšením spánku a zvýšením rovnováhy.

Výhody poslechu zenové hudby

Snižuje stresové hormony. Studie zjistily, že poslech zenové a jiné relaxační hudby snižuje v těle hladinu kortizolu, hormonu, který přispívá k pocitům stresu a úzkosti. Ve vysoce stresových situacích, jako jsou lékařské procedury, například hudba pomáhá udržet pacienty v klidu. A v každodenním životě může mít poslech zenové a jiné relaxační hudby mnoho zdravotních výhod, zlepšit náladu a vést k životu s větší rovnováhou a klidem.

Zlepšuje spánkové vzorce. Ukolébavky nejsou jen pro miminka. Ve skutečnosti nedávná studie zjistila, že dospělí, kteří poslouchali klidnou hudbu 45 minut před spaním, uváděli, že mají lepší noční odpočinek a lepší kvalitu spánku.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, delší noční spánek nemusí nutně znamenat lepší spánek. Na kvalitě spánku se podílí několik faktorů. Jedním z primárních faktorů je, jak dobře se mozkové vlny člověka zpomalí po prvních 90 minutách usnutí. Tato fáze spánkového cyklu se nazývá rychlý pohyb očí (REM). Přidání uklidňující hudby do vaší noční rutiny může pomoci usnadnit tuto fázi spánku, což má za následek lepší noční odpočinek.
Cyklus poslechu uklidňující hudby před spaním vede k lepšímu spánku, což vede k nižšímu stresu, což vede k lepším spánkovým návykům.

Stimuluje pocity štěstí. Poslech relaxační hudby může ve vašem těle spustit hormony „dobré nálady“ , které se promítají do pocitů štěstí. Hudba spouští uvolňování dopaminu, neurotransmiteru v mozku, který podporuje pocity pohody, radosti a vzrušení.

Studie ukazují, že přidáním několika nových skladeb do seznamu skladeb a jeho rozšířením o novou hudbu namísto stejné staré-stejně staré může produkovat ještě větší množství dopaminu, což má za následek silnější pocity štěstí a radosti. Pokud vaše současná knihovna obsahuje spoustu optimistické hudby, jako je například tanec a hip-hop pro cvičení, přidání zenové hudby do vašeho seznamu skladeb může mít pozitivní výsledky ve vaší celkové pohodě a náladě.

Léčebné účinky na mozek. Poslech zenové hudby v noci může změnit rychlost mozkových vln a vyvolat mozkovou aktivitu, která má terapeutický účinek na mysl a tělo.

Pomalá rytmická hudba jako new-age a zen mění mozkovou aktivitu způsobem, který navozuje stav podobný transu, který podporuje relaxaci.
Schopnost hudby měnit rychlost mozkových vln může také pomoci zmírnit příznaky migrény, PMS, deprese a problémů s chováním, včetně poruchy pozornosti.
Pro starší lidi mají výhody poslechu hudby ještě neobyčejnější výhody, včetně snížení bolesti a posílení paměti.

Jak vás relaxační hudba pro meditaci činí zdravějšími a šťastnějšími

Meditace je také oblíbenou strategií zvládání stresu, která přináší krátkodobé výhody, jako je klidná mysl a tělo a dlouhodobě buduje odolnost vůči stresu. Kombinace hudby s meditací může prohloubit pozitivní účinky obou a přinést vám ještě větší výsledky.
Poslech hudby během meditace vyvolává pozitivní emoce a pomáhá vám uklidnit vaši fyziologii, aniž byste o tom věděli. Zmírňuje stres, zvedne vám náladu, zpomalí dech a pomůže vám se soustředit.
Pro začátečníky v meditaci může být hudební meditace jednodušší a okamžitě uvolňující než jiné formy praxe. Je to technika úlevy od stresu, kterou může kdokoli používat při pravidelném cvičení, aby vám pomohla najít vnitřní klid a lépe zvládat jakékoli konflikty nebo stres, které vás obklopují.

Čištění mýtů

Kolem mixování hudby s meditací je spousta kontroverzí. Než budeme pokračovat, chtěli jsme objasnit několik mýtů.
Mýtus č. 1. Při poslechu hudby nelze meditovat.
Někteří věří, že ani není možné meditovat při poslechu hudby. Ti, kteří spadají do této kategorie, mohli být vystaveni pouze určitým metodám, jako je praxe mantry. I když je pravda, že tento přístup není vhodný pro cvičení s hudbou, meditaci všímavosti lze aplikovat poslechem hudby.
Mýtus č. 2. Meditovat můžete pouze s určitými druhy hudby. 
Mnoho lidí věří, že relaxace je jediným cílem meditace. Ve skutečnosti je uklidnění mysli základním aspektem meditační cesty; ale stejně zásadní je kultivace vhledu.
Praxe meditace všímavosti je navržena tak, aby podporovala vhled. S všímavostí se nesnažíte dosáhnout nějakého konkrétního stavu, jako je relaxace. Místo toho meditativně pracujete se vším, co přijde. Takže pokud posloucháte hudbu jako svou praxi, objevujete, co se ve vás děje, zatímco tuto hudbu posloucháte. Zkoumáte svůj vztah k hudbě jako cestu sebeobjevování.
Existuje mnoho studií, které ukazují, že poslech hudby je nejléčivější, když si hudbu, kterou posloucháte, skutečně užíváte. Takže, pokud máte rádi hudbu 60. let, hurá do toho!
Mýtus č. 3. Hlubších meditačních stavů můžete dosáhnout pouze s duchovní hudbou.
Existuje mýtus, že meditace s čímkoli jiným než zpíváním, new age, posvátnou hudbou nebo binaurálními rytmy činí váš meditativní stav méně produktivním, byl vyvrácen. Cílem je poslouchat jakoukoli hudbu, která vás v daném okamžiku povzbudí a podpoří a pomůže vám udržet si vlastní meditační praxi. O tom byste měli rozhodovat pouze vy.
Všímavost není závislá na žádných nastavených pravidlech nebo podmínkách. Takže pokračujte a najděte hudbu, která tento proces podporuje.
Teď, když jsme to dostali z cesty…

Hudba má mnoho skvělých výhod pro zvládání stresu a celkové zdraví. Může vám pomoci uklidnit vaši fyziologii, aniž byste vynaložili vědomé úsilí, a to může zmírnit stres z vaší mysli. Hudba může také zvednout náladu, zpomalit dýchání a způsobit další změny vyvolávající stres.
Meditace je také jednou z nejoblíbenějších strategií zvládání stresu. Přináší krátkodobé výhody, jako je klidná mysl a tělo, a časem buduje odolnost vůči stresu. 

Studie ukázaly, že obě praktiky samy o sobě mají blahodárné účinky na vaši mysl, tělo a emoce, ale jejich kombinace může sklízet intenzivně pozitivní přínosy včetně ochrany srdce, podpory lepšího spánku, posílení imunity, zmírnění úzkosti a snížení rizika deprese. .

Výhody spojení hudby a meditace

Chrání vaše srdce. Lidé, kteří praktikují řízenou medikaci s hudbou, mají menší pravděpodobnost, že utrpí infarkty a mrtvice. Podle výzkumu Harvard Medical School pomáhá řízená meditace s hudbou snižovat kardiovaskulární rizika snížením srdeční frekvence, krevního tlaku, adrenalinu a kortizolu.
Zlepšuje spánek . Po šesti týdnech praktikování meditace všímavosti studie ukázaly, že meditace všímavosti se zenovou hudbou pomáhá zlepšit spánek tím, že v noci vyvolává relaxační odezvu těla. Vyzkoušejte některé z těchto skladeb na Spotify , které vám pomohou zlepšit spánek.
Ulevuje od bolesti. Výzkum ukazuje, že pacienti, kteří poslouchali hudbu před, během a po operaci, mají menší úzkost a potřebují menší úlevu od bolesti po operaci.
Posiluje imunitu. Posluchači hudby mají vyšší počet přirozených zabíječských buněk, což je typ imunitních buněk, které napadají bakterie, infikované buňky a rakovinné buňky a mají vyšší hladiny imunoglobulinu A (IgA), což je typ protilátky v trávicím traktu a plicích, který pomáhá předcházet infekcím. .
Zostřuje mysl a paměť. Studie ukázaly, že starší dospělí s určitými známkami kognitivního poklesu vykazovali po třech měsících jednoduché meditace nebo poslechu hudby významné zlepšení paměti a kognitivní výkonnosti.
Povznáší duchy. Poslech hudby zlepšuje vaši náladu tím, že uvolňuje dopamin, chemickou látku pro dobrý pocit v mozku, která se účastní, když lidé zažívají potěšení a odměnu. Meditace všímavosti s hudbou může pomoci zlepšit náladu a snížit riziko rozvoje velké deprese u lidí s mírnou depresí.
Zmírňuje úzkost. Meditace všímavosti s hudbou pomáhá snižovat úzkost na nervové úrovni. Zobrazování mozku u účastníků studie ukázalo, že úleva od úzkosti související s meditací byla aktivována oblastmi mozku zapojenými do výkonné funkce a kontroly nad starostmi.

Jak dlouho trvá meditace s hudbou?
Zatímco 20 minut je dobrá minimální doba pro praktikování hudební meditace, i jen poslech jedné písně, pokud vám to pomůže vstoupit do stavu vědomí, může pomoci snížit stres, zvýšit vaši náladu a obnovit vaši energii.

Ukázkové skladby, které vám pomohou začít , které lze použít ve vaší řízené meditaci a během dne ke zlepšení duševního zdraví, relaxaci a procvičování všímavosti pro přirozenou úlevu od stresu.

Šťastný konec

To léto, poté, co Jessie začala každý den cvičit meditaci všímavosti a začlenit do svého života zenovou hudbu, byly její děti opět doma. Okamžitě na ní viděli změnu a vlastně se těšili, až zase stráví čas s mámou.
Někdy malé změny ve vašem životě mohou přinést největší výhody. Jessie a její rodina jsou živým důkazem toho, že zenová hudba a meditace mohou dodat rovnováhu, zmírnit stres a zlepšit váš život.


O autorovi
Eileen Honey Strauss je americká novinářka a textařka životního stylu na volné noze, která se specializuje na kosmetický, módní, potravinářský a designový průmysl. Absolventka Arizonské státní univerzity s titulem BS v oboru vysílání je profesionální spisovatelkou již více než 20 let. Dnes píše pro různé platformy, značky a podniky po celém internetu.
Eileen, matka dvou dětí, žije na předměstí Philadelphie se svým psem Ziggym, který má vždy po boku. Ráda se podělí o ukázky své předchozí práce ve svém portfoliovém blogu.

Použijte kód kupónu WELCOME10 pro 10% slevu na první objednávku.

Cart

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Jste ||částka|| daleko od dopravy zdarma.
No more products available for purchase