Tato stránka má omezenou podporu pro váš prohlížeč. Doporučujeme přejít na Edge, Chrome, Safari nebo Firefox.

Využijte dopravu zdarma pro objednávky nad 49 USD.

Pouring Over Japanese Coffee Culture: Origins, Customs, and Trends.

Přelévání japonské kávové kultury: původ, zvyky a trendy.

Káva je synonymem pro „probuzení“ a je jednou z nejoblíbenějších ranních nápojů v Americe, kterou si každý den vychutnávají miliony lidí. V odvětví, které pokračuje v rozmachu, milovníci kávy nadále pijí tento milovaný nápoj stejně jako kdy předtím. Ve skutečnosti mnoho lidí našlo nové uznání pro kdysi snídaňová zrna díky vyvíjejícím se technologiím a oblíbeným kávovým trendům.

Jedna věc, která udržuje kávu oblíbenou a relevantní, je její přizpůsobivost. Revolucí ve způsobu, jakým pijeme tento kdysi jednoduchý nápoj, kde byla jediná skutečná volba mezi černou a „s“ cukrem a mlékem, se dnešní kultura kávy neustále rozšiřuje. S malými kavárnami a velkými řetězci na každém rohu ulice rostou odrůdy, chutě a styly kávy každým dnem.

Dnes se jeden z nejnovějších trendů americké kávové kultury soustřeďuje kolem celodenní kavárny inspirované japonskými Kissatens a mění způsob, jakým se díváme na to, jak si vychutnáváme šálek Joe.

Barista zaparzający kawę na terenie kraftowej palarni

Historie japonské kávové kultury

Po několik staletí bylo Japonsko kulturou pití čaje, přičemž tradiční čajový obřad měl duchovní a kulturní význam. Kávu poprvé představili Nizozemci během období izolace země od poloviny 16. století do poloviny 19. století.

V roce 1888 otevřel Eikei Tei v tokijské čtvrti Ueno první pozoruhodnou japonskou kavárnu. Tei, okouzlen kulturním životem francouzských kaváren, se pokusil napodobit jejich styl ve své domovské zemi. Kavárna Tei existovala jen pár let, ale inspirace, kterou sloužila, přetrvala staletí.

Na přelomu století byla v Japonsku popularita kávy na vzestupu, ale po druhé světové válce, kdy Japonsko zakázalo veškerý dovoz, tento trend téměř zmizel. Teprve začátkem 60. let 20. století začala do země znovu proudit káva. Dovoz cenově dostupné a snadno uvařitelné instantní kávy v šedesátých letech viděl, že káva opět kapala do japonských domácností.

Hiromichi Toriba toho okamžiku využil. Předvídáním potřeb rostoucí pracovní síly vybudoval Doutor, nejoblíbenější a dlouhotrvající řetězec kaváren v Japonsku.

Jak se ve velkých městech země rozvíjel rychle se rozvíjející městský životní styl, Toriba předpověděl, že pracující spotřebitel bude toužit po pohodlných kofeinových nápojích a přenosných snídaňových položkách. Netrvalo dlouho a kavárny Doutor, nabízející cenově dostupnou kávu s sebou, se začaly objevovat po všech japonských městských centrech a rychle ovládly trh.

Zestaw do zaparzania kawy

Vstupte do Kissaten

Kissaten je japonský výraz pro celodenní kavárny nebo kavárny. Počínaje obdobím Taisho se kissatens staly oblíbenými místy pro dobrou zábavu a živou atmosféru. Původně čajovny, kde se lidé scházeli, aby unikli shonu každodenního života, Kissatens začali prodávat kávu v 60. letech 20. století.

Když chuť kávy začala překonávat chuť listové kávy, kissatens ustoupili z rychlého tempa kaváren Doutor a ztělesnili záměrný přístup využívající stejné ideologie, které Japonci po staletí přijali.

Tyto kavárny získaly uvolněnější atmosféru a staly se uvolněným místem pro setkávání studentů, spisovatelů a umělců, aby si vyměňovali nápady, sdíleli nápady a odpočívali, dříve než módní řetězce typu cut-and-paste.

zestaw do przelewowego sposobu parzenia kawy

Po přechodu od rychlé úpravy kofeinu k samotnému procesu se kissatens zaměřili na vysoce kvalitní, pomalu vařené, ručně vyráběné nápoje. Silný, komplexní a jemný šálek kávy, ručně vařený pomocí sifonu nebo přelévání, se stal typickým nápojem Kissaten.

Mistři pivovarů Kissaten neustále experimentovali a vylepšovali své metody vaření piva a neustále vyvíjeli nové koncepty a metody, jak zvládnout proces a získat ze svých zrn to nejlepší. Baristé se vzdávají moderních strojů na espresso a obvykle volí ruční odkapávací a sifonové metody, aby měli úplnou kontrolu nad svým řemeslem.

Dnes jsou některé z nejznámějších světových značek sifonů a přelévacích zařízení japonské společnosti.

Kobieta z Japonii parząca kawę

Moderní japonská kávová kultura

S koncem 20. století se kultura japonských kaváren začala vyvíjet a popularita stoupala.

Nejzřetelnějším japonským přínosem do současného světa kávy je vybavení značek jako Kalita a Hario . Japonské kávové zařízení, většinou zaměřené na ruční překapávání, je známé svou kvalitou a spolehlivostí, aniž by bylo příliš drahé.

Ačkoli Japonsko je pouze 39. největší spotřebou kávy na hlavu, je tato země třetím největším dovozcem kávy, hned za Spojenými státy a Německem.

Něco starého je nové

Kissatens měli velký vliv na dnešní kávovou kulturu v Japonsku. Inspirováni promyšleným a záměrným přístupem Japonců k přípravě kávy a jejich kultuře obecně.

Dnešní celodenní kavárny přispívají k japonské kultuře kávy třetí vlny a jsou spíše návratem k tradičnímu než něčemu novému.

Filiżanka kawy

Tři vlny kávy

Chcete-li lépe porozumět přechodu kávové kultury v Japonsku, je důležité podívat se na „vlny kávy“, které se odehrály po celém světě. Termín „kávová vlna“ se vztahuje na různé fáze kávového průmyslu, které představují zastřešující změny v globální kávové kultuře.

Podobně jako u průmyslových revolucí byla každá vlna iniciována nějakou velkou změnou, po níž se průmysl navždy změnil.

První vlna kávy

První vlna se datuje do roku 1800, kdy spotřeba kávy začala exponenciálně růst. Kávové zrno se stalo komoditou, což představuje obrovskou příležitost pro podnikatele v oblasti kávy zažít exponenciální růst prodeje kávy.

S kávou, která se stala základem v každé domácnosti a na jídelním lístku každé restaurace, se toto období soustředilo spíše na spotřebitele, kteří hledali snadno dostupné a pohodlné „kofeinové nakopnutí“, a méně na kvalitu, původ nebo chuť.

Druhá vlna kávy

Druhá vlna začala v 70. letech 20. století, kdy Starbucks otevřel své první kavárny a jak řetězec pronikl do celého světa. Konzumenti kávy začali vyžadovat vyšší kvalitu a lepší chuť a projevili větší zájem o původ kávy.

V 90. letech Starbucks, který pochopil, že spotřebitelé touží po novém, společenštějším zážitku z kávy s kávou lepší kvality, začal otevírat kavárny, kde se dalo odpočívat, poslouchat hudbu nebo pracovat, spíše než jen místem, kde si vzít šálek. -o'-Joe-to-go.

Tato vlna změnila atmosféru kaváren, počínaje uvolněnější atmosférou v architektuře a interiérovém designu. Vyšší kvalita bobů a zvýšená atmosféra zaměřená na zážitek umožnila spotřebitelům ospravedlnit vyšší cenovky. Starbucks měl rozhodně na čem.

Druhá vlna přinesla do kaváren také více ručně vyráběných speciálních nápojů, které se dříve nacházely pouze v nabídce špičkových italských a francouzských bister a restaurací. Kavárny začaly vytvářet nápoje na bázi kávy, jako je frappuccino, aby oslovily širší a mladší zákaznickou základnu.

Kavárna a bariści w pracy

Třetí vlna kávy

Třetí vlna začala v důsledku stále sofistikovanějšího konzumenta kávy, kdy se ocenění kávy začíná podobat vínu. Lidé se začali mnohem více zajímat o původ kávy, její kvalitu a proces vaření.

Kromě kvality kávy byly důležité i další aspekty, jako je profesionalita baristy, sledovatelnost kávových zrn, mikropražírny a fair-trade káva.

Japonsko sice nevedlo mezinárodní třetí vlnu, ale pravděpodobně ji inspirovalo svými staletými rituály pití čaje, které se přenesly do kávové kultury.

S iniciativami, jako je fair trade káva, která chrání pěstitele kávy a používání ekologických zemědělských produktů, se třetí vlna zaměřuje na udržitelnost, od sklizně až po šálek.

Japonské kávové trendy se šíří po celém světě. Kavárny třetí vlny ve vyspělých zemích přijaly přelévání jako způsob, jak předvést svá zrna, ale navzdory pokusům vytvořit iluzi technologicky pokročilého způsobu této metody Japonci používají ručně vyráběné metody kávy, jako je přelévání- po stovky let.

Instantní káva. Za vynález instantní kávy může v roce 1901 japonský vědec Dr. Satoru Kato.

Horká květová káva. Ledová káva japonského stylu nebo horkého květu se vyrábí zalitím horké vody na sedliny, které kapou na led. Tato metoda nejen zachycuje aromatické látky, které jsou výsledkem procesů vaření za horka, ale protože se při ní připravuje jeden šálek po druhém, jde o účelnou, pečlivou a rituální praxi mistrovského zpracování nápoje.

Latte jako umění. Baristé v Americe jsou hrdí na zdokonalování geometrických vzorů mléka, jako jsou srdce, rozety a tulipány, které, jak se říká, všechny vypadají v podstatě stejně. Japonci ale posunuli latte art do surrealistických rozměrů.

Konzervovaná káva připravená k pití. Japonsko je pravděpodobně jedinou zemí na světě, kde v automatu najdete jakýkoli druh kávy. Mají konzervované americano, espresso, latte, café au lait, filtr a další.

Počínaje v Japonsku v 60. letech 20. století existuje po celém Japonsku více než 5,5 milionu prodejních automatů, které prodávají konzervovanou kávu.

Filtrování japonské kávové kultury do New American Normal

Vzhledem k tomu, že moderní kavárny jsou jen o bezplatné Wi-Fi a lidech zírajících do obrazovek svých počítačů, většina nových kaváren se soustředila na počet zásuvek a nabíjecích stanic a rychlejší bezplatné manželky.

Americká interpretace celodenní kavárny je odrazem obnovené touhy žít smysluplný, jednodušší a pomalejší život. Pandemie nás ovlivnila mnoha způsoby, ale jedním ze zdánlivě nejdéle trvajících následků je touha trávit více času se svými rodinami, přáteli a sami se sebou.

S tím, jak se americká společnost v posledních několika letech soustředila na jednodušší, pomalejší a více zaměřené na jednotlivce, roste touha najít místa mimo domov (což jsou také pracovní prostory mnoha lidí), kde by se dalo jednoduše odpočívat a odpočívat.

Odpovědí na toto volání je celodenní kavárna inspirovaná Japonskem, která se vyznačuje minimalistickou výzdobou, atmosférou bez technologií (nebo bez technologií) a uvolněnou atmosférou, která vzdává hold japonskému jednoduchému, uklidňujícímu, ležérnímu a nenápadnému přístupu. ke stolování. Jeho nenáročná povaha odráží obnovenou mentalitu méně je více mezi Američany.

Myšlenkou nových kissatens inspirovaných Japonskem, kteří se objevují v New Yorku a LA, je obnovit pocit komunity v uvolněném prostředí s chladnou atmosférou.

Davelle v New Yorku má domáckou atmosféru, která vás zve k celodennímu lenošení. Jméno Develle je odvozeno z japonského slova „daberu“, což v překladu znamená „mluvení s přáteli“, a tato malá kavárna s minimalistickým rustikálním dekorem je přesně to – místo, kde se mohou přátelé setkávat a skutečně si popovídat.

Na západním pobřeží připravovaná denní restaurace Konbi v Los Angeles podobně odráží uvolněnou povahu kissatens na malém prostoru. Při zachování jednoduchých, ale podstatných vlastností se majitelé Konbi inspirovali v japonském široce uctívaném conbini (obchodu se smíšeným zbožím).

Jedním z hlavních cílů při vytváření tohoto spotu bylo vytvořit místo, které podporuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, bez pracovního prostoru (nebo Wi-Fi), které by se vešlo k jejich osmimístnému pultu. Místo toho se hosté mohou prokousat pečlivě vybranými zásobami novin a časopisů v kavárně.

Zatímco japonská kultura prostupuje americký život svými účelovými, záměrnými praktikami, navrženými tak, aby žily v přítomném okamžiku, kavárna logicky šla v jejích stopách.

Udělat si trochu času na sebereflexi, pomalejší dech a všímavost je to, o čem japonská kultura byla po staletí, a jak pomalu a záměrně proudí do moderní americké společnosti, celodenní kavárna je jen jedno místo, kde můžeme uniknout na šálek kávy.

Kobieta pijąca kawę

Nemusíte však zamířit do kavárny, abyste si procvičili sebeobsluhu a všímavost. Začlenění meditace, masáže a účelných rituálů krásy do vaší každodenní rutiny vám může pomoci naplnit váš pohár radostí.

od Eileen Strauss.

Použijte kód kupónu WELCOME10 pro 10% slevu na první objednávku.

Cart

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Jste ||částka|| daleko od dopravy zdarma.
No more products available for purchase