Tato stránka má omezenou podporu pro váš prohlížeč. Doporučujeme přejít na Edge, Chrome, Safari nebo Firefox.

Využijte dopravu zdarma pro objednávky nad 49 USD.

Ofuro: Well-Being of Body, Mind, and Spirit  Through Japanese Bathing Rituals

Ofuro: Pohoda těla, mysli a ducha prostřednictvím japonských rituálů koupání

   

V japonské kultuře je koupání více než jen každodenní činností k udržení správné hygieny. Koupání v Japonsku je podobné meditačnímu rituálu — čas na obnovu, oživení, relaxaci a očistu duše. Pro Japonce je koupání o odplavení stresu a odeslání starostí a starostí dne do odpadu.

   

Voda a koupání byly od pradávna spojovány s očistou duše. Mnoho každodenních činností a činností v japonském životě – od aranžování květin , balení dárků a přípravy jídel až po domácí dekorace, kosmetické rituály a nalévání kávy – se praktikují s úmyslem a všímavostí, která je povyšuje na umění. Není tedy žádným překvapením, že nejintimnější kontakt mezi lidmi a vodou – akt koupání – je také ponořen do tradice a rituálu.


Ačkoli není přesně jasné, kdy a jak začala japonská vášeň pro koupání, šintoismus a zen buddhismus, dvě z nejstarších náboženství země, spojují vodu s duchovní očistou.

  

Typy japonských koupelí

V Japonsku se koupele běžně užívají na třech různých místech: Onsen (japonské horké prameny), Sento, (japonské společné lázně) a Ofuro (ve vlastním domě, jako společné západní lázně),

Onsen

Onsen, přirozeně se vyskytující horký pramen, obvykle způsobený geotermální aktivitou, je nezbytnou součástí japonské kultury koupání. Po celém Japonsku se rozprostírají tisíce horkých pramenů, které jsou ohniskem sopečné činnosti. Aby byl horký pramen oficiálně klasifikován jako onsen, musí mít přirozenou teplotu 25˚C nebo více, než se použijí umělá topná tělesa. Musí také obsahovat alespoň jeden z 19 různých přirozeně se vyskytujících prvků, často včetně minerálů, jako je železo a síra.

  

Termín onsen se vztahuje jak na přírodní horký pramen, tak na obchod, který poskytuje přístup k těmto horkým pramenům jako společné lázně. Ryokans, podkategorie těchto podniků, jsou japonské hostince, které fungují jako tradiční hotely nabízející přístup k přírodním onsenům. Existují také onsenská města, která se nacházejí v historicky významných onsenech, která obsahují různé onsen obchody a rjokany, všechny obsluhované stejným přírodním horkým pramenem.

  

Přestože japonský onsen existuje již tisíce let, role těchto horkých pramenů v každodenním životě se v průběhu historie měnila. Vody onsenů , které byly kdysi považovány za léčebnou praxi používanou k léčbě různých onemocnění a nemocí , byly podle starověkého šintoismu považovány za mystické vlastnosti. To vedlo k jejich roli v šintoistických očistných rituálech. V dávných dobách byly používány jako léčebné koupele pro císaře a vyhrazeny pro členy vyšší třídy japonské společnosti.

  

Během období Edo (1603 až 1867), období charakterizovaného ekonomickým růstem, modernismem a přísným společenským řádem, kdy se ve městě Edo (dnešní Tokio) a Kjótu rozvinula pulzující městská kultura. Často označované jako japonská „raná moderní“ éra, onsen získaly během období Edo jak popularitu, tak dostupnost pro širokou veřejnost. Mnoho domů bylo postaveno bez koupelen, což znamenalo, že návštěvy onsenů za účelem koupání byly součástí každodenního života.

  

Léčivé účinky Onsenu

Výhody onsenu se liší podle minerálního a chemického složení vody. Některé z obecných zdravotních výhod, které onsens nabízí, jsou snížení únavy, úleva od bolesti svalů, snížení stresu a zlepšení vzhledu pokožky.

 

Specifické horké prameny řeší různé problémy založené na chemikáliích ve vodě. Sansei-sen neboli kyselá voda je často chválena pro svou schopnost zlepšovat kožní problémy, včetně hojení jizev a dokonce i léčení některých chronických kožních problémů. Na opačném konci spektra je alkalická voda („bijin-no-yu“ nebo „voda krásných žen“) uctívána pro své zkrášlující účinky na pokožku. Alkalická voda pomáhá vyhlazovat a exfoliovat pokožku a redukovat tmavé skvrny.

 

Dalším léčivým minerálem ve vodě onsen je chlorid hořečnatý užitečný pro osoby s chronickou bolestí, problémy s klouby a poruchami spánku.

  

Jedním ze zajímavějších a vzácnějších typů onsenové vody je tansan-sen neboli sycená voda, která se nachází v jihojaponských onsenech. Karbonizace obsažená ve vodě údajně pomáhá zlepšit krevní oběh a má detoxikační vlastnosti.

  

S tolika variacemi ve složení vody, textuře a vzhledu, od mléčně bílé sírové vody po perlivou sycenou vodu, široká škála onsenů po celé zemi umožňuje širokou škálu zdravotních výhod a zážitků.

Ačkoli tradiční medicína již dlouho nahradila onsen jako recept na nemoc, japonská koupel zůstává populární dodnes.

  

V Japonsku je více než 20 000 zařízení onsen. I když v Tokiu stále existují onseny, jejich počet je vyšší ve venkovských oblastech, kde jsou tradiční japonské hostince poseté krajinou.

  

I když je mnoho onsenů umístěno doširoka, takže koupající se mohou cítit jednotně s přírodou a zažít celkový požitek z koupání pod hvězdami, mnoho z nich je uzavřeno uvnitř struktur navržených tak, aby zamezily vniknutí živlů, ale zachovaly zážitek nedotčený.


Venkovní onsen je známý jako rotenburo , což v překladu znamená „koupel uprostřed rosy pod širým nebem“. Hitou neboli „tajné horké prameny“ jsou vnitřní lázně , které čerpají vodu z onsenu.


Onsen, dlouhodobá součást japonské kultury, vždy poskytoval úlevu od životních potíží a každodenních stresů. Ať už je to díky víře v jejich zdravotní přínosy nebo díky lepším rodinným poutům, onsens jsou po staletí základním kamenem japonské společnosti.




Sento

Onsen jsou všudypřítomné populární v celém Japonsku, ale protože ne každý může žít v blízkosti přírodního horkého pramene, vznik veřejných lázní neboli sento byl zaveden pro ty, kteří žijí v oblastech bez onsenů . Sento , který se poprvé objevil v druhé polovině 16. století , je uměle vytvořený onsen, který způsobil dramatickou změnu v japonské kultuře koupání.

Sento jsou veřejné lázně, které mohou pocházet buď z přírodního horkého pramene, nebo z tekoucí vody. Voda je uměle ohřívána a do vody jsou přidávány všechny prospěšné minerální prvky, spíše než přirozeně se vyskytující. V moderní době se to dále vyvíjelo, aby bylo možné vytvářet super-sento, vícepodlažní sento budovy s tematickými koupališti. 

Historicky bylo sento centrem komunitního života v Japonsku, místem pro setkávání a spojení s přáteli a sousedy. V dávných dobách, kdy mnoho domů nebylo vybaveno soukromými lázněmi, bylo sento místem, kde se lidé večer scházeli, aby diskutovali o událostech dne, porovnávali příběhy mezi sebou a dokonce klábosili. Stejně jako rohový americký bar je sento již dlouho jádrem japonské kultury. Dnes, uprostřed rostoucích obav z bakterií a nemocí (zejména v éře Covida) a skutečnosti, že moderní japonské domy mají své vlastní lázně, je osud sento neznámý.

Ofuro

Ofuro je japonské slovo, které se používá jako podstatné jméno k popisu fyzické koupele i jako sloveso k popisu aktu koupání. Ofuro , obvykle vyrobené ze dřeva, jako je cedr nebo cypřiš, je nejběžnější formou koupání v moderní japonské kultuře.

Na rozdíl od USA, kde se většina lidí koupe, aby si očistila tělo a umyla si vlasy, je koupání v Japonsku praxí opředenou historií a tradicí. Víc než každodenní rutina rychlého naskočení a vyskočení není koupel v Japonsku o očistě těla; spíše je to rituál prováděný na konci dne k očištění mysli.

Protože je koupel vnímána jako nádoba sloužící k očistě celého těla i duše, je nezbytné, aby voda v Ofuro byla bez mýdel, šamponů a nečistot. Více podobné americké vířivce, která se nevypouští a nedoplňuje každý den, protože voda v Ofuro je udržována čistá, je běžné, že rodiny vodu sdílejí a opakovaně ji používají několik dní v kuse.

Fáze čištění

  

Protože se Ofuro v Japonsku nepoužívá pro hygienické účely, tělo se před vstupem do koupele očistí.

Aby bylo Ofuro čisté a čisté, koupání v Japonsku probíhá ve dvou fázích. Prvním krokem je očista těla v malé sprše nebo umyvadle pomocí kapek vody ve vaně nabírané dřevěným kbelíkem hinoki , než půjdete do vany namočit.


Japonská etiketa při koupání

  • Tělo se před vstupem do vany omývá.
  • Ručníky nebo žínky se do vany zásadně nenosí
  • V ofuro se nepoužívají žádná mýdla, šampony ani podmínky k udržení čisté vody
  • Namáčení vlasů není přijatelné.

Podobně jako osprchování ve sprše u bazénu po pláži je očista před vstupem do vany považována za ohleduplnou k ostatním, což umožňuje relaxačnější zážitek z koupele.

 

Fáze namáčení

  

Namáčet se ve vaně na konci každého dne je pro mnoho Japonců způsob života. Částečně je to každodenní rutina zbavit tělo kontaminantů a nečistot z vnějšího světa; a částečně je to relaxační rituál používaný k zahřátí těla, aby vydrželo i ty nejchladnější a nejdelší zimní noci.

  

Namáčení a relaxace ve vaně je o čistém požitku – čase a místě, kde můžete být zcela přítomni a znovu se spojit sami se sebou po dlouhém a rušném dni. Ve většině japonských koupelen je oddělená část sloužící k mytí těla a vlasů před vstupem do teplé vany, kde se namáčejí a relaxují. V koupací části je sprchová hadice nebo kbelík s vodou, kterým se opláchne. Na podlaze koupelny je vedle vany obvykle taburet, kam si koupající může sednout a umýt si vlasy a tělo.

  

Teprve poté, co jsou všechna mýdla a šampony smyta z vlasů a těla, se vstupuje do vany. Protože se voda do koupele nepoužívá k čištění, vanu není nutné po každém použití vypouštět a znovu napouštět a lze ji sdílet s ostatními členy rodiny. Ačkoli tradiční ofuro v japonských domácnostech měly víka, aby udržela vodu teplou, dokud se další člen nevykoupal, moderní ofuro vany mají regulaci teploty.

  

Vhodná teplota vody ve vaně je 104°-107°F (40°-42°C), ale ponoření těla do mírně chladnější lázně, 100°F/38°C na 30 minut, údajně stimuluje parasympatický nervový systém. , uvolnění mysli i těla a zlepšení kvality spánku. 

  

Vzhledem k tomu, že nové vany mají regulaci teploty, lze vodu znovu používat několik dní. Ve velkých rodinách, kde se rodiče a děti denně koupou, se vany obvykle doplňují jednou až dvakrát týdně.

  

V Japonsku se rodiny koupou v pořádku, přičemž nejstarší a mužští členové jdou jako první. V typické vícegenerační rodině by pořadí bylo následující:

  • Dědeček
  • Otec
  • Syn
  • Babička
  • Matka
  • Dcera



Udržitelnost

Japonci, kteří mají kořeny ve svém hlubokém respektu k přírodním zdrojům, jsou si extrémně vědomi ochrany vody a používají inovativní systém k recyklaci vody, kterou vypouštějí ze svých van. Poté, co voda přestane být užitečná pro jejich koupele, připojí své vany k pračce a tuto vodu použijí k praní oblečení.

  

Japonci jsou také mistři v efektivním využívání prostoru a tuto dovednost uplatňují i ​​ve svých koupelnách. Vany Ofuro jsou kratší než běžné západní vany, ale mají také větší hloubku, což znamená, že se lze v sedě namáčet teplou vodou až po ramena. Menší velikost nejen že spotřebuje méně vody, ale zmenšený povrch udrží vodu déle teplou.

  

Mnoho Ofuros se dodává s vestavěnými lavicemi, které uživatelům umožňují pohodlně sedět. Ačkoli se japonské Ofuro nejčastěji vyrábí z Hinoki , aromatického dřeva uctívaného pro svou krásu a sílu, moderní vany v japonských domácnostech jsou vyrobeny ze syntetických materiálů, jako je akryl nebo FRP sklolaminát, podobně jako západní vany. Velikost dnešních japonských van spadá mezi tradiční japonské vany a vany západního stylu.

  

Koupelnu v japonském stylu tvoří vana a oddělená mycí část (arabia). Arabia je plocha před vanou, vybavená sprchou a baterií a s odtokem v podlaze. Uživatel sedí na stoličce a čistí celé tělo, poté před vstupem do vany opláchne všechna mýdla nebo čisticí prostředky. Z tohoto důvodu musí být samotná koupelna vodotěsná, jako by to byl velký sprchový kout.

  

Preferovaná doba koupání v Japonsku se liší. Někteří lidé dávají přednost tomu, aby se po návratu z práce rovnou vykoupali, než si dají večeři nebo jdou ven za přáteli. Jiní preferují dlouhou a relaxační koupel těsně před spaním. Jsou i tací, kteří se ráno před odchodem do práce raději koupou. Zatímco, stejně jako většina aspektů soukromého života, čas na koupání je osobní preferencí, všichni Japonci sdílejí lásku k rituálu, na rozdíl od jakékoli jiné kultury na zemi.

  


Odnést

Koupání hrálo v japonské kultuře v celé historii zásadní roli. Od svých kořenů v spiritualitě šintoismu a víře v jeho léčivé vlastnosti až po jeho význam v komunitním a rodinném životě, koupel poskytuje úlevu od stresu a svárů každodenního života.

   

Koupání, čas a místo pro opláchnutí fyzických a duchovních nečistot z vnějšího světa, ztišení mysli, sprchování sebe sama klidem a soustředění se na sebe a vesmír, je koupání nedílnou součástí japonského života již od starověku.

  

Koupání v Japonsku je více než jen každodenní rutina pro dodržování správné hygieny a je ponořeno do tradice. Meditativní rituál, koupání, je o odplavení stresu a odeslání starostí a starostí dne do odpadu. Čas a místo pro obnovu, oživení, relaxaci a očistu duše, koupání je základním prvkem každodenního japonského života.

  

Ačkoli se japonská kultura koupelí s věkem vyvíjela, vědomá, záměrná a zenová praxe koupání, prosáklá rituálem, nadále zaplavuje mysl, tělo a ducha pocitem pohody a zalévá duši mírem.



Použijte kód kupónu WELCOME10 pro 10% slevu na první objednávku.

Cart

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Jste ||částka|| daleko od dopravy zdarma.
No more products available for purchase