Tato stránka má omezenou podporu pro váš prohlížeč. Doporučujeme přejít na Edge, Chrome, Safari nebo Firefox.

Využijte dopravu zdarma pro objednávky nad 49 USD.

Kintsugi: Japanese Art of Embracing the Perfectly Imperfect

Kintsugi: Japonské umění objetí dokonale nedokonalého

Ve světě, který staví mládí, dokonalost a bezchybnost na piedestal, je přijímání starého a rozbitého neznámým pojmem. Ale japonská praxe kintsugi , což znamená „zlaté truhlářství“, je staletí stará umělecká forma zahrnující opravy keramiky a dalších vzácných předmětů drahými kovy.

Více než estetika je pro Japonce kintsugi symbolem širší filozofie oslavy krásy v nedokonalostech, které z nás dělají lidi.

Jako lidé nosíme své vnitřní boje, smutek a bolest navenek, aby je svět viděl. Jako čestný odznak jsou naše jizvy, vrásky a nedostatky to, co nás dělá jedinečnými. Jsou plánem toho, kde jsme byli, kdo jsme a kam jdeme – každý z nás je svým způsobem dokonale nedokonalý.

Ale když jsou naše životy v havarijním stavu, trosky z naší minulosti nás mohou nechat zcela rozbité a nenapravitelně poškozené. Kintsugi učí, že stejně jako rozbitá keramika můžeme posbírat kousky našich životů a dát je zpět dohromady, abychom vytvořili něco lepšího.

Ve společnosti, která nám říká, abychom vymazali své linie, skryli svůj věk a zakryli své nedostatky, tato 500 let stará japonská metoda oslavuje to, co je rozbité, zvýrazněním nedokonalostí místo jejich skrytím.

Přijetí našich nedostatků a nevyhnutelných trhlin na cestě, které přicházejí, když jdeme po životní cestě, je proces, který vede k hlubšímu pocitu míru a naplnění.

Příliš mnoho z nás tráví život schováváním se za maskou a maskováním jizev z minulosti. V neustálém závodě na mýtickou cílovou čáru se obáváme, že když si v rušném dni uděláme čas na to, abychom se o sebe postarali, mohl by nás v závodě někdo chytit a porazit. Tato neustálá potřeba být dokonalí, být na sebe tvrdí a zakrývat své obavy, se v nás hromadí a vytváří hněv, smutek a prázdnotu.

Nikdy nemáme pocit, že jsme někdy docela „dost dobří“, hledáme potvrzení zvenčí, a když je nedostaneme, cítíme se otřeseni.

Kintsugi učí, že je v pořádku nejen ubližovat, truchlit a být zranitelný, ale je v pořádku přijmout sám sebe za všechno, čím jste, trhliny a tak.

Technika Kintsugi

V japonském umění je technika Kintsugi opravování keramiky zlatem poměrně jednoduchá. Pochází z techniky maki, řemesla, které používá zlatý lak jako prostředek opravy.

Jakmile je keramika rozbitá, je znovu spojena s lakem nebo pryskyřicí, přičemž se rozbité kusy znovu spojí dohromady s minimálním přesahem. Poté je aplikován zlatý prach, který se fixuje na lak a dává zlomu jeho zlatý odstín.

Stav mysli Wabi-sabi

Technika kintsugi je rozšířením japonské filozofie wabi-sabi , která vidí krásu v neúplnosti a hodnotu v jednoduchosti. V praxi kintsugi trvá zlacená restaurace obvykle až tři měsíce, protože úlomky jsou pečlivě slepeny mízou domorodého japonského stromu, několik týdnů se nechají zaschnout a poté se zdobí zlatem procházejícím po prasklinách.

Ve věku masové výroby a rychlé likvidace je naučit se užívat si rituálu silnou lekcí udržitelnosti.

Zatímco výraz wabi-sabi nelze doslovně přeložit do angličtiny, w abi označuje osamělost života v přírodě a lásku k jednoduchým věcem a sabi označuje klid, nostalgii a krásu, která přichází s časem a stářím.

Wabi-sabi, zrozená jako reakce na přepych a extravaganci doby, je japonská estetika, která zahrnuje a oslavuje krásu v nedokonalosti, pomíjivosti, asymetrii, neúplnosti a jednoduchosti, s oceněním přírody a jejích procesů. Přestože filozofie wabi-sabi získala nedávno obnovenou proslulost na sociálních sítích mezi těmi, kdo hledají jednodušší, autentičtější a klidnější životní styl, její počátky sahají až do Japonska 15. století.

Estetiku wabi-sabi lze nejlépe ilustrovat na čajovém obřadu, kde se zrodilo japonské umění opravování keramiky zlatem.

Protože se podávání čaje v Japonsku řídí souborem pravidel a kodexů a vyžaduje trpělivost, pečlivá gesta, klid a neutuchající ticho, vyžaduje to zkušený praktik, aby tento obřad provedl správně.

Ačkoli každý předmět v této rituální službě má symbolický význam, největší význam má keramika použitá pro čajový obřad. I když je keramika nenáročná, skromná a pokorná, má velkou vnitřní hodnotu v jednoduchosti keramiky používané při podávání čaje.

Na rozdíl od zahazovací mentality moderní západní kultury, pokud se předmět rozbije, nebude vyhozen do koše. Na počest historie, která je součástí prasklin keramiky, bude předmět odložen a opraven.

Pokud chybí celá část keramiky nebo je úplně rozbitá, řemeslník může zajít tak daleko, že vezme kus z jiné keramiky, nemusí nutně odpovídat, ale má podobný tvar. Tento kus je pak spojen s originální keramikou se zlatým lakem, čímž vzniká patchworkový efekt.

Výsledkem je předmět s ještě větší bohatostí a inspirativnějším příběhem.

Tato filozofie wabi-sabi je srdcem kintsugi a je nanejvýš důležitá v japonské kultuře a tradicích a vede k cestě k osvícení. I dnes je japonská kultura naplněna moudrostí přijímání osudů existence a jejich ctění.

Dnes se Kintsugi slaví po celém světě. Muzea jako Metropolitan Museum of Art v New Yorku a Smithsonian věnovala výstavy umění Kintsugi.

Newyorský designér George Inaki Root, inspirovaný japonským uměním, vytvořil řadu šperků s názvem Kintsugi, která zahrnuje techniky z této tradice.

Umělec Victor Solomon, inspirovaný praktikami Kintsugiho, vytvořil v roce 2020 Kintsugi Court na jižní straně Los Angeles. Když mluvil o sociálních trhlinách v práci v městských čtvrtích v jižní Kalifornii, použil zlatou pryskyřici k opravě popraskaného basketbalového hřiště, zdůraznění role sportu v našem kolektivním procesu léčení.

Transformativní učení umění Kintsugi

Být laskavý k sobě

Duch kintsugi je o přijetí a odpuštění. Přijetí vlastních nedokonalostí nám umožňuje být k sobě více milující a odpouštějící, zatímco zbavit se výčitek vůči ostatním je prvním krokem k vnitřnímu míru.

Jakkoli mohly být naše boje, bolest a ztráty těžké, jakmile si uvědomíme, že nejkrásnější a nejsmysluplnější části nás samých jsou ty, které byly zlomeny, opraveny a vyléčeny, můžeme objevit krásnější a rafinovanější verzi sebe sama. . Se sebeláskou se naše trhliny stávají zlatými.

Oslava pokroku, ne dokonalosti

V kultuře, která podporuje, oslavuje a ctí dokonalost, máme jako lidé tendenci hledat okamžité uspokojení v závodě na vrchol. Ale odměny vyžadují vytrvalost, tvrdou práci a vytrvalost.

Když si dáme svolení podívat se blíže na naše drobné úspěchy a vzdát se nepřiměřených očekávání, umožňuje nám to žít v okamžiku, místo abychom se báli minulosti nebo se starali o budoucnost.

Když budete oslavovat svůj pokrok místo snahy o dokonalost, uvědomíte si, že už jste správně tam, kam patříte.

Zůstává učenlivý

Život je o učení a růstu, od okamžiku, kdy se poprvé nadechneme, až po okamžik, kdy vydechneme naposledy. To je klíč ke kintsugi. Zůstat otevřený, ochotný a upřímný v tom, co víte a čemu jste ještě neporozuměli, je nezbytné k nalezení zlata v nápravě. Vyloučení slov „já vím“ ze své slovní zásoby vám umožní zůstat učenlivými a otevřenými možnostem, což vám umožní růst prostoru.

Rozpoznání nedokonalostí je zlaté

Vaše nejkrutější bolesti, nejhlubší obavy a nejtěžší zápasy vytvořily záhyby a štěrbiny, které z vás vytvořily jedinečnou bytost. Některé trhliny jsou hluboké; některé jsou stále ve stavu opravy a mnoho dalších se teprve musí opravit. A cesta není přímá. Ve skutečnosti jsou to životní zvraty, které dláždí cestu ke smyslu, štěstí a naplnění.

Japonské umění opravování keramiky zlatem, metafora pro rekonstrukci, obnovu a růst, představuje léčení, introspekci a nezdolnou odolnost lidského ducha.

od Eileen Honey Strauss.

Použijte kód kupónu WELCOME10 pro 10% slevu na první objednávku.

Cart

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Jste ||částka|| daleko od dopravy zdarma.
No more products available for purchase