Tato stránka má omezenou podporu pro váš prohlížeč. Doporučujeme přejít na Edge, Chrome, Safari nebo Firefox.

Využijte dopravu zdarma pro objednávky nad 49 USD.

Chado: Japanese Tea Ceremony

Chado: Japonský čajový obřad

Japonské slovo „Chado“ doslova znamená „cesta čaje“ a v angličtině se běžně používá k označení tradičního japonského čajového obřadu.

Chado je rituální příprava, inscenace a konzumace matcha, odlišného práškového zeleného čaje. Starověký formální čajový obřad, ikonická reprezentace japonské kultury, synonymum pro zenovou filozofii, je choreografické umění vyžadující mnoho let studia.

Zaměřeno na koncept hostitele a hosta, kteří prožívají oboustranně srdečný okamžik nad miskou čaje matcha. Cílem hostitele je naservírovat hostovi uspokojivou misku čaje a host reagovat s vděčností. Hostitel i host si uvědomují, že čas sdílený během tohoto setkání se nikdy nemůže opakovat. Je to příležitost, kterou si člověk jednou za život zapamatuje a bude si ho vážit.

Zatímco vizuální reprezentace Chado zůstává jednoduchou a upřímnou výměnou čaje mezi hostitelem a hostem, proces studia Chado vyžaduje pochopení dalších oblastí japonské kultury, včetně krásy , umění, filozofie, architektury, úcty k přírodě, domácích dekorací , řemesla a kuchyně.

Cha no yu („čajová horká voda“) zahrnuje vychutnávání čaje v přítomnosti – plné prožívání chuti, vůně a krásy čaje a všech jeho pomůcek – a ocenit daný okamžik. Díky pečlivé pozornosti ke každému detailu přípravy a pití čaje vstoupí účastníci čajového obřadu do společného, ​​intimního, duchovního zážitku.

Legendární kořeny

Chado, zasvěcená praxe odehrávající se v dobře navrženém prostoru s pečlivými postupy, dorazila do Japonska z Číny před více než 900 lety. Čaj byl dlouho ceněn ch'anskými mnichy v Číně, aby je udržoval vzhůru během meditace. Podle legendy, když Bodhidharma, zakladatel o Zen , který se během meditace snažil zůstat vzhůru, si strhl víčka a z odhozených víček mu vyrazily čajové lístky.

V 9. století se japonští buddhističtí mniši, kteří cestovali do Číny, vraceli s čajem. Ale teprve ve 12. století se Eisai, první zenový mistr v Japonsku , vrátil z Číny a přinesl Rinzai Zen spolu s novým způsobem přípravy čaje. Smícháním prášku matcha a horké vody v misce pomocí šlehače je Chado mnohem víc než jen příprava a pití horkého nápoje. Je to rituál, který zahrnuje pečlivou pozornost k přítomnému okamžiku, vychutnávání čaje, jeho nářadí a účastníků obřadu.

Japonská čajovna

Čado, základní součást zenové praxe, vyžaduje naprostou pozornost věnovanou detailům. Od umístění misek oryoki po kompozici květinových aranžmá a od skládání látky až po umístění podložek, každý prvek sleduje přesnou formu.

Postupem času mniši začlenili čaj do zenové praxe a věnovali pozornost každému detailu jeho přípravy a konzumace. Nejstarší čajový obřad byl připsán zenovému mnichovi Murata Shuko. Ačkoli pracoval pro bohatého a mocného muže a žil v honosném prostředí, rozhodl se podávat čaj v malé, jednoduché místnosti, kterou objevil v obrovské vile svého pána. Protože věřil, že čaj by měl být minimalistickým a duchovním zážitkem, který je třeba ocenit, nahradil zdobené porcelánové šálky základními hliněnými mísami.

Shuko, který vytvořil estetický koncept ​wabi, což znamená jednoduchou, nepolevující krásu, představil formu čajového obřadu zvanou wabi-cha . Shuko zahájil tradici zavěšení svitku zenové kaligrafie v čajovně a rozdělení velké místnosti na malé a intimní plochy na tatami „čtyři a půl“ nohy.


Intimní prostředí čajovny, která je obvykle velká jen pro čtyři až pět lidí, je vymodelováno z poustevnické chýše. V tomto prostoru, často obklopeném zahradou, se účastníci dočasně stahují z vnějšího světa.

Tradiční čajový obřad má několik proměnných, ale ve většině případů je běžné, že si hosté před vstupem do místnosti umyjí ústa a ruce a vyzují boty. Dveře jsou nízké, takže se návštěvníci musí při vstupu uklonit.

V čajovně je kladen důraz na interakci mezi hostitelem, hosty a čajovým náčiním. Hostitel vybere soubor předmětů specifických pro každé setkání a použije toto náčiní k přípravě čaje před hosty. Každé čajové setkání je jedinečným zážitkem, takže konkrétní sestavení předmětů se nikdy neopakuje.


Hostitel obvykle zapálí oheň na dřevěném uhlí, aby ohříval vodu v konvici a vyčistil čajové nástroje, poté smíchá práškový čaj a vodu pomocí bambusové metly. Každý pohyb je ritualizován a od hostů se očekává, že budou pečlivě věnovat pozornost každému detailu.

Podle rituálu hosté popíjejí čaj z jedné mísy, která se předává a sdílí mezi sebou. Kdy se uklonit, kdy mluvit a jak zacházet s mísou, to vše se řídí přesnými formami. Když jsou účastníci plně zapojeni, rituál evokuje velký mír a jasnost, nedualistické vědomí a hlubokou intimitu se sebou samým a ostatními přítomnými.

Každý čajový rituál Chado nebo Chano-yu je ikonickou reprezentací kultury a přesvědčení čajového mistra.

Etiketa japonské čajovny

Od hostů se očekává, že budou dodržovat etiketu čajovny. Když je mu předložena miska čaje, host si před konzumací nápoje všimne a přemýšlí o teplu misky a barvě jasně zelené matchy oproti jílu. Použitá keramika – čajové misky, dózy na vodu, vázy na květiny a dózy na čaj – jsou funkční nástroje ceněné pro svou praktičnost a obdivované pro své estetické kvality.

Kromě získání sbírky předmětů a možnosti vybrat si, které předměty budou vybrány a použity na konkrétním shromáždění, jsou klíčovým prvkem této praxe znalecké dovednosti hostitele.

Tipy na etiketu

  • Hostům se doporučuje, aby nenosili výrazné parfémy, honosné šperky nebo výrazné kousky, které mohou odvádět pozornost od obřadu.
  • Hosté jsou požádáni, aby si před obřadem zuli boty a vstoupili do čajovny naboso.
  • Small talk je odsuzován, protože může odvádět pozornost od rituálu.
  • Vzhledem k tomu, že se očekává, že hosté budou pít ze stejného šálku, doporučuje se před usrknutím šálek trochu otočit.

Japonská keramika

Mnohé z japonské keramiky použité při obřadu jsou neglazované kameniny, které byly původně určeny jako užitkové nádoby pro farmáře.

Takové zboží bylo vyrobeno v různých pecích, včetně Shigaraki a Bizen. Hlína pocházející z různých míst měla při vypalování za následek specifické barvy a textury. Rustikální zboží Shigaraki (výše) se například vyznačuje ohnivě oranžovou barvou a skvrnitým, hrbolatým povrchem způsobeným živcem v hlíně.

Bizen ware je naproti tomu (výše) známý svou sytě zelenou až černohnědou barvou.

Vzhledem k tomu, že jejich účel nebyl dekorativní, nebyly tyto nádoby nutně vyrobeny s ohledem na estetická hlediska. Velké sklenice by se obvykle tvarovaly pomocí metody navíjení pásů hlíny namísto přesnějšího hrnčířského kruhu. To často vedlo k asymetrickým cévám. Při vypalování v peci se popel usazoval na okrajích sklenic, roztavil se a odkapával po stranách, což vedlo k přírodním glazurám popela.

Vzhled těchto rustikálních kousků byl nepředvídatelný, tvarovaly je spíše síly ohně a přirozené vlastnosti hlíny než pečlivá ruka.

Brzy poté, co se praktici čaje začali zajímat o užitkové nádoby z míst jako Shigaraki a Bizen, začaly tyto pece měnit svůj přístup k výrobě keramiky a zavedly do svého repertoáru nové tvary, které byly speciálně navrženy pro použití při čajovém obřadu.

Založení čajového obřadu vedlo k vytvoření nových typů japonského zboží, jako je Raku, Shino a Oribe.

Předpokládá se, že ručně vyrobené misky odrážejí ducha výrobce. Na rozdíl od agrárních nádob, které vytvořili neznámí hrnčíři, klade tento typ keramiky větší důraz na roli tvůrce v procesu.

Zboží Shino (nahoře) a Oribe se objevilo o něco později než Raku. Oba produkty vyrobené v pecích v provincii Mino byly pojmenovány po Furuta Oribe, čajovém mistrovi a žákovi Rikyû. Nádobí Oribe, glazované v poutavých barvách, jako je měděná zelená, je snadno rozpoznatelné.

Nádobí Shino, první odrůda japonské keramiky, na kterou jsou aplikovány obrazové vzory, je rozpoznatelné podle své mléčně bílé glazury. Vzory na nádobí Shino jsou jednoduché motivy přírodního světa vytvořené nespoutanou rukou v souladu s citlivostí wabi .

Přestože bylo čajové zboží vysoce ceněno, až mnohem později se pod jeho dílo začali podepisovat hrnčíři. Ninsei, jehož práce byla jasnější, barevnější a mnohem honosnější a na hony vzdálená tradici wabi, byl prvním hrnčířem, který to dokázal.

 

Ačkoli je pojem wabi užitečný, protože nám pomáhá pochopit vysokou hodnotu připisovanou určitému zboží, keramika používaná při čajovém obřadu se objevila v různých stylech. Od neglazovaných dóz Shigaraki až po brilantně smaltované vonné nádoby Ninsei, duch eklekticismu lze nyní nalézt v japonské čajovně.


Odnést

Chado, duchovní rituál vychutnání si okamžiku, vnitřního klidu a vytvoření silného pouta s hosty, má v japonské kultuře zvláštní místo. Meditativní proces, který navozuje klid a rovnováhu, Chado umožňuje všem zúčastněným příležitost zapomenout na své každodenní strasti, dočasně se stáhnout z každodenního života a ponořit se do způsobu čaje .

Použijte kód kupónu WELCOME10 pro 10% slevu na první objednávku.

Cart

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Jste ||částka|| daleko od dopravy zdarma.
No more products available for purchase